Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2025
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2025, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλο, Θεόδωρο Τερζόπουλο.
Σκηνοθέτης, Δάσκαλος, Συγγραφέας, Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Άττις, Εμπνευστής της Θεατρικής Ολυμπιάδας και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα στον ελληνικό και διεθνή καλλιτεχνικό χώρο με μια πλούσια και πολυσήμαντη πορεία εδώ και σαράντα χρόνια.
Διεθνώς αναγνωρισμένος και καταξιωμένος τόσο για το εμπνευσμένο καλλιτεχνικό και συνεχώς εξελισσόμενο εκπαιδευτικό του έργο, όσο και για την προώθηση της διαπολιτισμικότητας, με περισσότερες από δύο χιλιάδες τριακόσιες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με δεκάδες βραβεύσεις και τιμητικούς τίτλους σε περισσότερες από 13 χώρες παγκοσμίως, με μια διεθνή βιβλιογραφία αφιερωμένη στο έργο του, Επίτιμος Καθηγητής σε ακαδημίες θεάτρου και πανεπιστήμια, ο Θόδωρος Τερζόπουλος αποτελεί τον σημαντικότερο διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1961 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ), με το πρώτο Μήνυμα να γράφεται από τον Ζαν Κοκτώ το 1962. Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου εορτάζεται στις 27 Μαρτίου (ημέρα έναρξης της σεζόν του «Θεάτρου των Εθνών» το 1962 στο Παρίσι, που σηματοδότησε και τον πρώτο εορτασμό) από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα, εκπροσωπώντας μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που το θέατρο έχει στις σύγχρονες κοινωνίες. Το ΔΙΘ τιμά κάθε χρόνο αυτή την παγκόσμια γιορτή, καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για τη συγγραφή του Μηνύματος. Το Μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 40 γλώσσες, προωθείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη) αλλά και θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ διαβάζεται ενώπιον δεκάδων χιλιάδων θεατών σε όλα τα θέατρα ανά τις πέντε ηπείρους και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλο τον κόσμο.
Από το 1962 έως σήμερα, περισσότερες από 60 σημαίνουσες προσωπικότητες του θεάτρου συνεισέφεραν με τις σκέψεις τους για το θέατρο, τον πολιτισμό και την ειρήνη μέσω των Μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.
Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λόρενς Ολίβιε, Πήτερ Μπρουκ, Έλεν Στιούαρτ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιο Ιονέσκο, Μάρτιν Έσλιν, Έντουαρντ Άλμπι, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Αουγκούστο Μποάλ, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο, Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Ανατόλι Βασίλιεφ, Έλεν Μίρρεν, Πίτερ Σέλλαρς, είναι μόνο μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του θεάτρου που, με τη συγγραφή του Μηνύματος, έγιναν μέρος των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, από το 1962 έως σήμερα.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ως ο συγγραφέας του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2025, αποτελεί τον δεύτερο Έλληνα καλλιτέχνη που λαμβάνει αυτή την τιμή -μετά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη (2001)- και επάξια αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην πολύτιμη παρακαταθήκη των Μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου με κοινωνούς τους δημιουργούς και φίλους της τέχνης του θεάτρου σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Σχετικά
Η παράσταση "Ολόκληρη η βίβλος σε μια ώρα" επιστρέφει
Μέσα από κωμικές καταστάσεις οι τέσσερις performers διερευνούν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας
Η Νάντια Μπουλέ έρχεται Κύπρο με το φαντασμαγορικό μιούζικαλ «Chicago»
Για πρώτη φορά, Ελληνίδα καλλιτέχνις εντάσσεται στο δυναμικό παραστάσης του Broadway.
Το Θέατρο Δέντρο παρουσιάζει την παιδική παράσταση "Εσύ, εγώ, πάντα μαζί"
Μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη και το θάρρος
Οι 8 Έλληνες και διεθνούς φήμης stand-up κωμικοί που έρχονται στην Κύπρο το 2025
Η φετινή χρονιά "κρύβει" πολύ... γέλιο
Ο κωμικός Jeff Arcuri θα μας χαρίσει μια βραδιά γέλιου στην Κύπρο
Ή όπως τον χαρακτηρίζουν, "joke machine"
Gus Constantellis: Ο Ελληνοαμερικανός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Για μια ξεκαρδιστική εμφάνιση στην αγγλική γλώσσα
Τελευταίες τέσσερις παραστάσεις για την "Ομήρου Οδύσσεια" του Μιχάλη Γκανά στη Λευκωσία
Τελευταίος σταθμός περιοδείας η Πάφος το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου
"Οι Πνεύμονες" του Duncan Macmillan στη σκηνή του Θεάτρου Δέντρο
Σε διασκευή της Έλσας Ράβναλη και σκηνοθεσία του Cristian Vladescu
15 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Φεβρουάριο στην Κύπρο
Οι θεατρικές σκηνές της Κύπρου γεμίζουν με συγκίνηση και γέλιο
Je suis Malade: Το Θέατρο Ανεμώνα ανεβάζει το έργο της Μαριλένας Αχιλλέως
Το έργο είναι εμπνευσμένο από την πολυκύμαντη ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας Δαλιδά
Δύο πρόσθετες παραστάσεις για το έργο "Μητέρα" στη Νέα Σκηνή "Νίκος Χαραλάμπους του ΘΟΚ
Οι παραστάσεις θα δοθούν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου
Δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Ελα έλα" στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Μία ξεχωριστή παράσταση για παιδιά προσχολικής ηλικίας της καταξιωμένης δημιουργού στο θέατρο για παιδιά Ξένιας Καλογεροπούλου